Силата на съзнателната равносметка — Reflective Celebration
0
0
Subtotal: 0.00лв.

Нямате артикули в количката.

No products in the cart.

Силата на съзнателната равносметка

Равносметката е един от най-полезните подходи за самоанализ в края на една година. Да се изправим лице в лице със самите себе си. И да погледнем искрено на себе си и начина, по който водим живота си.

Как става това и как може да ни е максимално полезна една годишна равносметка? Прочетете надолу.

Равносметката в познатия формат

Традиционно, разсъжденията за новата година правим самостоятелно. Дали е равносметка за изминалата година или намерения за новата година, винаги ги правим сами. С тефтер и химикал, вкъщи или на някое друго уютно място. Минаваме всеки месец от годината в съзнанието си и записваме моментите, които сме запомнили. Позитивните и не чак толкова положителните неща, които са ни се случили. И след това записваме 4-5, понякога дори 10 намерения, които заявяваме за новата година. Пожелаваме си ги. И се надяваме да ги осъществим. Стараем се няколко месеца ииии започваме да преразглеждаме намеренията. Някой път на тримесечие, друг път и на новолуние или пълнолуние. Нали, за по-честa проверка. И така наново всеки следващ период. А може би дори не се сещаме за намеренията си чак до следващата година.

Защо този тип равносметка е неефективен?

Не ме разбирайте погрешно. Със сигурност, това е първата крачка към по-внимателно отношение към времето ни и начина, по който минават дните ни. Но какво научаваме за себе си в този тип равносметка?

В познатия ни начин на равносметка най-често си задаваме следните въпроси:

  • Какво правих тази година?
  • На колко места бях? Колко градове или държави посетих?
  • Какво ми се случи?
  • Какво постигнах?

Добро начало. Но замисляли ли сте се… Каква информация ни дава това? Може би бихте се съгласили, че този тип въпроси ни помагат да видим едно основно нещо. Фактите. Случките. Но… Как с тях можем да подобрим следващата си година? Освен да постигаме и осъществяваме още от същото добро и по-малко от кофтито. Как всъщност можем да разберем и доразвием себе си?

В този тип годишен преглед, вниманието ни е на повърхността.  Фокусът ни е върху „какво,“ „кога,“ „къде,“ и „как“ ни се е случило. Ценен исторически преглед.

Но в него липсва едно ключово нещо:

Вътрешният ни свят.

Как всъщност Аз преживявам случилото се.

Да, правим списъци с всичко, което сме направили през годината. Но задаваме ли си въпроса как са ми се отразили тези неща? Често правим обзор на годината без дори да се замисляме какви са били чувствата и емоциите ни в тези моменти. Обръщам ли внимание кое от тези събития ме е накарало да се чувствам щастлив, кое радостен, кое тъжен или гневен.

Ето пример.

Професионална равносметка в края на годината.
Отбелязваме си конкретните работни успехи. Да речем, това, че са ме повишили или че вече ръководя екип, или пък, че съм спечелила някои голям клиент за компанията, в която работя. (Дано пък да са и трите!) И… спираме до там. Толкова много постижения. Отбелязваме ги, казваме си браво и продължаваме напред. 

Но нека отидем и една стъпка по-дълбоко: да си зададем няколко въпроса за себерефлексия по същата тема. Например: Кои от постиженията си през годината оценявам като най-значими за мен и, по-важното, какво ми носи това всъщност? Утвърждаване, че ставам? Че съм на прав път към мечтите си? Стъпка към повече финанси за другите ми мечти? Имидж и признателност в очите на другите? До колко съм успял да усетя удовлетворението и наслада от успеха си? … 

Всичко това са възможни отговори и никой не е по-правилен или по-грешен. Но е полезно да знаеш кой е твоят. Защо това ти е важно и с какво е важно, как те кара да се чувстваш и как искаш да промениш или продължиш това напред. Това са въпросите, които ще ви дадат дълбочината към истинското себепознание.

Това е съзнателната равносметка. Анализ не само на външните проявления, а и на вътрешния ни свят. И връзката между двете. Равносметка, в която съзнанието е насочено навътре, дълбоко в нас.

Съзнателната равносметка цели да задълбае под повърхността. Да разчовърка вътрешния ни свят. Да го разбърка, за да го пренареди. За да даде път към повече удовлетворение.

Ползите от съзнателната равносметка:

В съзнателна равносметка, в която обръщате внимание на вътрешния си свят, може:

  • Да видите под повърхността на случилото се. Този процес ще покаже на бял свят дълбините на душата ви – мисли, чувства, емоции, убеждения и вярвания.

  • Да даде яснота за чести модели на поведение. Ще можете да видите свои типове реакции в различни случки. Да разберете какво повтаряте или какво изобщо не си позволявате.

  • Да проверите как се променят нагласите ви. Дали и до колко. Себевглеждането е процес, с който да оценим и кои нагласи и убеждения вече не ни вършат работа. Ако не променяме тях, променяме ли се наистина?

  • Да изпитате емоциите, които сте задържали през годината. Доста често „гълтаме“ емоции. Страх, мъка, гняв. Дали защото ги считаме за неудачни и неприемливи в някаква ситуация, или защото не искаме да изглеждаме слаби – при всеки е различно. Но в процеса на съзнателната равносметка имате възможност да изразите всичко, което ви е на сърце! Без да го съдите и без да ви съдят.

  • Да се усетите по-свързани със себе си. Не само да измислите, а и да почувствате накъде искате да продължите през следващата година.

  • Да се свържете по-силно с хората, с които правите своята съзнателна равносметка. Когато минавате този процес в група, можете да усетите всичко във вас, но и в другите. Така проявявате емпатия и показвате разбирането и подкрепата си за хората, на които държите. Те, от своя страна, правят същото за вас. Понякога дори давате глас на задържани емоции помежду ви и изчиствате отношенията си. Така създавате по-здрава и искрена връзка помежду ви!

Готови ли сте за своята съзнателна равносметка?

Kaртите Reflective Celebration могат да са ви ценен помощник в този процес. С тях ще можете да направите свои ритуал за съзнателна равносметка и да го споделите с близките си. Ще погледнете под повърхността и със сигурност ще откриете нещо ново за себе си. Не подценявайте ефекта, който може да има този процес върху годината ви. Последната вече отмина, но новата е във вашите ръце. Дайте й вниманието си, за да ви се отплати и тя след това.

Shopping Cart