Как да направите своя ритуал за годишна равносметка?
0
0
Subtotal: 0.00лв.

Нямате артикули в количката.

No products in the cart.

Как да направите своя ритуал за годишна равносметка?

През годините този празник на съзнателна равносметка придоби своя ритуална форма. Тук ще намерите насоки за провеждането на ритуал с картите Reflective Celebration.

 

А ако още не сте взели своите карти с въпроси за вашия Reflective Celebration, можете да го направите тук:

Ето стъпките, с които можете да направите и вашия процес по-сближаващ и по-магичен.

Съзнателна подготовка

Изберете ден, в който искате да отделите време за дълбока равносметка и поканете най-близките си приятели да споделят с вас този процес. Винаги можете да направите ритуала и самостоятелно, но ефектът ще е съвсем различен. Когато сте с други хора, създавате едно общо пространство на споделеност и взаимно си помагате в процеса на осмисляне. Най-ценното за всеки идва с дискусията след въпросите и споделянията, които се случват в групата.

Създайте си атмосфера на интимност и уют, в която да се отпуснете. Усетете какво би било най-подходящо спрямо личното ви настроение и спрямо хората, които сте поканили да се присъединят към вас. Можете да използвате всичко, което ви хрумне – музика, възглавнички и одеала, цветя, свещи и други аромати. Не прекалявайте, но и не пестете. Целта е да се потопите в една наслада за сетивата.

За начало…

Помислете за намерението, с което влизате в този ритуал. Вашето собствено намерените. А можете да поканите и другите да помислят предварително за това. Какво искате да усетите в този процес? По каква причина ви е важно да направите годишния си обзор в този момент и точно по този начин?

Когато се съберете, споделете своето намерение с другите. Това ще създаде повече доверие помежду ви. Ще предразположи и тях да бъдат искрени и да споделят открито тяхното намерение.

Започнете бавно, за да може всеки да се потопи в момента.


Усетете вашата карта

Поставете картите, така че всеки да има лесен достъп до тях. Ако сте застанали в кръг, сложете тестето в средата на кръга. Поставете ги с лицето надолу – така че да виждате тъмната страна и феникса на всяка карта, а не въпроса от другата страна. Нека картите не са на купчина, а разпръснати, като едно море от карти.

Преди да изтеглите карти, може да си дадете минута време да огледате морето от карти пред вас и да усети коя е тази, която ви притегля най-силно. Дори когато не виждате въпросите, енергията им ще ви притегли в правилната за вас посока.

Поканете всеки да изтегли по една карта и да прочете въпроса наум за себе си.

Чуйте емоцията си в момента на споделяне

Дайте си време и когато някой е готов, нека прочете въпроса пред другите и да сподели своя отговор. Не се притеснявайте да споделяте в детайли и да изразявате емоциите си. Животът ни е точно това – серия от преживявания, всяко със своите емоции и чувства. Щом сте в този кръг, значи хората в него искат да ви чуят. Дайте глас на преживяванията си! 

След като човекът, изтеглил въпроса, е отговорил, въпросът става отворен и към всички останали. Нека всеки, който усети импулс в себе си, да отговори на въпроса на другия. Ако усещате желанието да споделите, направете го. 

Бъдете любопитни! Изслушвайте се и се подкрепяйте с допълнителни въпроси. Така ще задълбаете под повърхността. Бъдете смели в споделянията си – различните отговори на един и същ въпрос биха могли да ви дадат нова гледна точка и за вашите преживявания. 

Когато всеки е споделил своята първа карта, можете да изтеглите по още една. И после по още една. Колкото пъти усетите нужда в момента. Всеки рунд ще е различен и ценен с нещо ново.

Не забравяйте да давате пространство на емоциите, които ви връхлитат в процеса. Някои въпроси могат да събудят тъга и болка, други – радост и смях. Позволете си ги всичките. Това сте вие. И това е красиво!

 

Празнувайте! Всяко едно преживяване, за което споделяте, е ценен опит. Дори и трудните моменти носят нещо, което ни води към нещо по-добро, към следващата версия на нас самите. Не забравяйте да се порадвате, че сте живи и преживявате всичко това заедно.

Затваряне на ритуала

Когато усетите, че времето за годишна равносметка в ритуала е към своя край, започнете да забавяте темпото. 

Дайте си няколко минути, в които всеки от групата да се затвори за малко във себе си и да усети през какво е минал в този ритуал. Какво споделихте? Кои моменти от годината изскочиха в съзнанието ви? Какво чувствахте, докато присъствахте в кръга с другите? Какво е общото ви усещане за годината ви, след като минахте през въпросите?

Затворете церемонията с един финален въпрос: 

Какво от всичко това, което споделих и чух от себе си и другите, резонира в мен най-силно? 

Това е вашето най-силно послание занапред. 

Останете с това за момент. Как бихте го пренесли в следващата година? Споделете с другите.

И за финал: 

Благодарете си! 

Това, което правите за себе си в този ритуал, е една голяма крачка към по-дълбоко свързване със самите вас. Фактът, че сте в този кръг, означава, че някой държи на вас. Че има хора, пред които можете да се разкриете. Благодарете и на тях. Усетете подкрепата. Усетете себе си и начина, по който се чувствате в този момент. И се усмихнете. 🙂 Защото току-що направихте нещо полезно за новата година пред вас. Ритуал, с който новото начало да е по-осъзнато и по-удовлетворяващо. 

Запишете са за доза Reflective Celebrations

Вземете своята доза от дълбините на живота – тези, които ни помагат да го разберем и онези, които ни припомнят да му се наслаждаваме.
Веднъж на месец-два, но с дълготрайно отражение в ежедневието.
(тук ще научавате и за предстоящи събития и нови полезни продукти)

  Oще статии в Ритуалът

  Основни

  Групов ритуал за равносметка: 6 ползи

  Защо да направите ритуала за равносметка в група? Тези шест ползи ще ви отговорят.
  Прочетете повече
  Shopping Cart