Групов ритуал за равносметка: 6 ползи — Reflective Celebration
0
0
Subtotal: 0.00лв.

Нямате артикули в количката.

No products in the cart.

Защо да направите ритуала за равносметка в група?

Групов ритуал за равносметка: 6 ползи

Историята на Reflective Celebration ритуала за годишна равносметка започна като групова сбирка на приятелки. Супер различни приятелки. С различни характери, професии, интереси и истории… Някои от които се познават с години, други – от съвсем скоро, но пък някак дълбоко. Въпреки различията, ритуалът ни караше да се чувстваме близки. И този формат стана нещо, което всяка година повтаряхме с желание. Оказа се и най-полезен за достигане до прозрения и нови истини за нас самите.

Ако се чудите дали да направите ритуала сами или да изберете групов ритуал за равносметка, винаги ще препоръчвам ритуалът в група. Ето големите 6 ползи от това да проведете своя годишен ритуал за равносметка заедно с близки хора и приятели:

 

 • Споделеност и сплотеност

Една от основните ползи на груповия ритуал е споделеното преживяване. Да, всеки може да направи ритуала сам и това също ще е полезно. Но споделността в групата ще го направи още по-дълбок и полезен. Радостите и смехът в група са двойно по-силни и лековити, а тъгата и болката – на половина.

Усещането е за заедност и подкрепа във всяка емоция. Въпросите от Картите Reflective Celebration ще отключат във вас разнообразни емоции и спомени. В тези моменти, групата ще е там за вас. Тя ще пази вашето пространство и ще споделя с вас. Ще усетите как емоциите резонират в другите и ви помагат и вие да преживеете своите по-автентично.

Това ще ви сплоти. Всеки гост в груповия ритуал ви става по-близък. Затова и гостите никога не са случайни. 🙂 Това са хората, с които изграждате близки отношения, създавате момент на интимност.

В групата, равносметката става не просто обобщение на годината, а ново мил спомен на близост.

 • Нова гледна точка

С въпросите на Reflective Celebration всеки може да отговори на всеки от изтеглените въпроси – за една тема, може да има много отговори. При всеки въпрос имате възможност да чуете много гледни точки. Така всеки може да си вземе по нещо полезно от всеки друг и даде нещо от себе си на някой.

Ако искаме, винаги можем да получим вдъхновение и пример. А ако сме по-смели – да зададем или получим по-предизвикателен допълващ въпрос от някой друг в групата.

В групата всеки може да е искрен. Когато някой не е съгласен с друг, или има различен опит, може да го сподели. Групата дава пространство за обсъждане. Типичната гледна точка на един, може да е прозрение за някой друг.

 

" Не го бях поглеждала така. Момичетата ми помогнаха да видя нещата от друг ъгъл. Изобщо не се бях сетила за това! Тотално ми промени представата за случката!. "

 
 • Подкрепа и развитие

Когато един се разкрие, всички други са ми подкрепа и опора. В груповия ритуал за равносметка всеки е съюзник в развитието на другия. Хората, които са се събрали на ритуала, са там, защото искат да обърнат поглед навътре и да се развиват. Домакинът на сбирката знае това. Всички гости знаят това. И идват с намерението за споделеност и заедност в искрена равносметката.

Тази споделеност отключва една възможност за взаимопомощ. Съчувствието и емпатията водят процеса и така всеки допринася за рефлексията и осъзнаването на другия. Ще видите, че дори след груповия ритуал, ще си спомняте не само за своите преживявания, а и за конкретни думи и емоции и на другите. И дори дни след това, те ще ви носят повод за размисъл и още нови осъзнавания.

 • Дълбока осъзнатост

Групата създава обстановка на доверие. Всяко искрено споделяне допринася за сплотеност. Всеки отговор на въпрос сваля по една стена, която сме поставили за себе си или в отношенията си с другите.

И да, в началото винаги е леко странно, дори неловко. Да, дори с най-близките ви приятелки. Кога друг път сте се събирали специално да си споделяте дълбоки преживявания?! Нормално е да е неловко. Дайте си време. Нека по-смелите поведат останалите и ще усетите как напрежението спада и ви става мило и все по-уютно.

Най-ценното е в това, че груповият ритуал е разговор. Дори дискусия. Съзерцаване навътре, но и усещане на другите. Обсъждане. Чрез другите често виждаме нови части от себе си. Можем да се огледаме, да прозрем нещо ново за себе си. Да си признаем слабост, но и да видим своите силни страни, ресурси и предимства. Позволете си да ги видите!

 

 • Надежда и оптимизъм

Ритуалът в група създава пространство, в което виждаме искрена част от живота на другите. Осъзнаваме, че и те имат и болки, и радости. Понякога дори това, че част от нещата, които ние си мислим и чувстваме за себе си, са мисли и чувства и на някой друг.

В психотерапията говорим за „универсалност на страданието“ – това, че всеки има по нещо, което му тежи. И в това също има споделеност. Това разбиране, че всеки е с нещо неперфектен и има своите тревоги, някак парадоксално, е обнадеждаващо. Няма перфектен човек. Няма и перфектна година. Няма как да има. И това прозрение ни прави по-свободни. И по-свързани в обикновеността си. 

Същото важи и за щастливите моменти. За всеки са различни. Но дори и в най-трудната година, има такива! И това носи оптимизъм за следващата.

Групата винаги ни помага да видим колко общо имаме в различията си. Това ни вдъхва повече надежда и вяра за напред – в себе си, в другия, в качествата ни и в красотата на живота.

 

 • Пълнота на празнуването

Каквото и да споделим, каквито и тежки емоции да освободим, колкото и трудна да е била годината… не забравяйте да я отбележите със сърце! Груповият ритуал за равносметка е един нежен пир на съществуването ни.

Празник на преживяванията, емоциите и споделеността в тях. Групата дава една цветност на годишната равносметка. Защото виждаме колко сме пъстри, когато сме открити. Осъзнаваме колко ценен е всеки човек в живота ни. Колко много можем да научим от другите за живота и за себе си. Колко полезен и красив може да е всеки момент на автентичност.

 

Ако все още не сте взели своите карти за съзнателна равносметка, можете да го направите тук:

Празнувайте всичко това! Позволете си да минете през ритуала заедно, да се потопите, да усетите красотата и разнообразието…. 

Така ще превърнете равносметката в още по-богато и цветно преживяване! Ще си създадете нов повод за усмивки и през новата година. 💫

Join the Reflective Celebrations

Вземете своята месечна доза от дълбините на живота – тези, които ни помагат да го разберем и онези, които ни припомнят да му се наслаждаваме.
Веднъж на месец, с дълготрайно отражение в ежедневието.

  Oще статии в Ритуалът

  Ритуалът

  Как да направите своя ритуал?

  Искате да направите ритуал за годишна равносметка? Тук ще откриете насоки и стъпки за провеждането на ритуала.
  Прочетете повече
  Shopping Cart